среда, 22 января 2014 г.

День Соборності та Свободи України




З метою утвердження у молоді патріотизму, поваги до історичного минулого Батьківщини, в ліцеї були проведенні єдині уроки пам’яті, на яких учні знайомилися з особливостями державотворчих процесів УНР та ЗУНР, про важкі випробування на шляху до самостійності та об’єднання території в єдину Соборну Вільну Незалежну Країну Українського Народу.
На початок ХХ століття територія сучасної України була поділена між Росією та Австро-Угорщиною.
7 листопада 1917 року відбулося повалення монархії в Росії (цар Микола ІІ зрікся престолу, його та всю сімю:  дружину, доньок, сина, а також лікаря та всю прислугу розстріляли більшовики у Єкатеринбурзі, за наказом Леніна). Влада в Росії ослабла, і Україна зробила першу спробу утворити вільну і незалежну державу її назвали УНР (Українська Народна Республіка, президент М.Грушевський), але більшовикам це не подобалося і вони спрямували військо на боротьбу з УНР.
А на Західних землях в цей час, коли ослабла інша держава Австро-Угорщина, утворилась нова маленька досить слабка держава ЗУНР ( Західна Українська Народна Республіка, президент Є.Петрушевич), яка займала територію сучасної Західної України (Галичина, Буковина, Закарпаття). ЗУНР мала багато ворогів, перш за все Уряд Австро-Угорщини, Польщі, а також Росії, і тому 22 січня 1919 року дві українські держави УНР і ЗУНР об’єдналися, вона проіснувала всього 9 місяців. Радянські війська окупували всі землі України і була встановлена радянська влада, 22 січня була вперше зроблена спроба об’єднання країни, про яке завжди мріяли українці.
А 22 січня 1990 року від Івано-Франківська через Львів до Києва із нагоди відзначення роковини Соборності України протягнувся «людський ланцюг». У цій акції взяло участь близько 800 тисяч осіб, учасники вимагали незалежності і Соборності України.
І от з 1991 року Україна здобула незалежність, і самостійність, до якої так довго йшла.
Таким чином 22 січня в нашій країні відзначається день Соборності України.
Крім теоретичного матеріалу використовувалися вірші українських письменників, різноманітна наочність. Учні переглянули фрагмент фільму «Лист без конверта» із серії «Невідома Україна».

А по закінченню єдиного уроку учні створили «живий ланцюг» як символ єдності України та висловилися щодо подій Майдану.
УКРАЇНА МОЯ ПОЧИНАЄТЬСЯ
Україна моя починається 
Там, де туга моя кінчається, 
Край дороги, як пісня чаїна, 
Починається Україна.
Україна моя починається 
Там, де доля моя усміхається, 
І, як небо, як даль солов'їна, 
Не кінчається Україна.

Комментариев нет:

Отправить комментарий